Upute za školu

Od ove godine E. je krenuo u školu. Upute za školu dorađene su Upute za odgajatelje

Napomena: upute su napravljene prema individualnom iskustvu i potrebama, shemi terapije, prehrane… te vam mogu poslužiti samo kao primjer koji svakako treba prilagoditi

Dijabetes tipa 1

E. boluje od dijabetesa tipa 1 što je autoimuna bolest. Tijelo mu ne proizvodi hormon inzulin te ga mora nadomiještati terapijom injekcijama – penom (injekcija oblikovana kao olovka, kratka iglica injektira inzulin pod kožu). Terapija je kombinirana dvama inzulinima, inzulinom koji brzo djeluje i dugodjelujućim. E. je na terapiji humanim inzulinima, Humulinom R i N. Oni djeluju po krivulji, odnosno slabije na početku, imaju vrh djelovanja te opet slabije na kraju. Inzulin pohranjuje glukozu u krvi u stanice te stoga regulira razinu šećera u krvi. Unosom „šećera“ također se korigira razina glukoze u krvi.

Terapija nije prirodan proces te dovodi do hipoglikemija, preniskih razina šećera u krvi, i do hiperglikemija, previsokih razina šećera u krvi. U slučaju hipoglikemije potrebno je brzo reagirati unosom „šećera“ te mirovati, a u slučaju hiperglikemije razina šećera u krvi korigira se davanjem korekcije inzulina, kretanjem i ispijanjem vode u većim količinama. Hipoglikemija je opasno stanje jer organizam, na kraju mozak, gubi energiju i može doći do odumiranja stanica i kome. Dijete u slučaju pada šećera nema energije te je umorno, nevoljno, slabe koncentracije i sposobnosti, emocionalno osjetljivo, sklono je i padu te ozljedi. Organizam u većini slučajeva hipoglikemije pokreće obrambeni mehanizam proizvodnje šećera iz jetre te se kao reakcija događa hiperglikemija. U slučaju da se obrambeni mehanizam ne pokrene dijete može izgubiti svijest (nije se još dogodilo) – u tom slučaju ne može svjesno uzeti „šećer“ te mu je potrebno prema uputama dati injekciju GlucaGena i pozvati hitnu pomoć.

Hiperglikemija se može dogoditi i zbog premalo inzulina, previše ugljikohidrata, zbog stresa (uzbuđenje uzrokuje povišenje razine šećera, dok osjećaj straha kod E. često uzrokuje pad šećera) i dr. Hiperglikemija nije opasna u trenutku kada se događa no potiče procese ubrzanog starenja, odnosno vodi komplikacijama dijabetesa (sljepoća, otkazivanje bubrega, oštećenja mozga, amputacije udova…). Stoga je cilj kontrola bolesti, odnosno održavanje razina šećera u krvi što bliže normalnom rasponu razine šećera u krvi (okvirno 4 – 6 mmol/l), svakako ispod 9 mmol/l jer se više razine „čiste“ putem bubrega. Hiperglikemija se osjeća kao nervoza, kao osjećaj da nešto nije u redu, ali ne prepoznaje se kao takva. U slučaju hiperglikemije dijete je nervozno i motorički manje sposobno i vješto.

No uz svakodnevni cjelodnevni i cjelonoćni trud i pažnju događa se da razina šećera padne i na 2 mmol/l ili skoči na 20 mmol/l. Razina šećera u krvi ovisi o nizu faktora, predvidljivih i nepredvidljivih: o unosu ugljikohidrata, o glikemijskom indeksu unešenih ugljikohidrata, o unosu inzulina, o apsorpciji inzulina, o osjetljivosti na inzulin (izbor namirnica), o drugim hormonima kao što su adrenalin, kortizol i hormon rasta (situacija, sposobnost nošenja sa stresom), o količini kretanja, o zdravlju (infekcije uzrokuju hiperglikemiju, trbušne viroze hipoglikemiju) i nizu faktora iz okoliša (npr. promjena vremena i sl.). Trenutne razine šećera kontroliramo aparatićem za brzo mjerenje. Mjerimo obavezno prije davanja terapije i drugo po potrebi, ponekad i po desetak puta dnevno. Svakako mjerimo ako sumnjamo na preniske ili previsoke razine šećera. Korekcije uz situaciju ovise o fazi djelovanja inzulina (početak, vrh ili kraj).

 

Terapija

E. uobičajena terapija (ako nisu potrebne korekcije):

 • Humulin R (brzi) i N (spori) ujutro oko 7h,
 • Humulin R (brzi) oko 16h i
 • Humulin N (spori) oko 22h.

Što se događa u razdoblju 8:00 – 12:30 sati:

Ako je sve uobičajeno, oko 7h* izmjerimo razinu šećera u krvi te damo terapiju inzulina, Humulin N i R.

 • Prije polaska u školu terapiju je dobivao u 8h  što smo morali promijeniti vezano za novo vrijeme buđenja, da bi mu mogli dati inzulin, da bi mogao prije škole doručkovati, odnosno uzeti ugljikohidrate najmanje pola sata nakon davanja terapije. U vrijeme prilagodbe na novi vremenski raspored terapije moramo biti oprezniji te češće kontrolirati stanje.

Ako je razina šećera niska korigiramo je odmah malom količinom ugljikohidrata. Ako je razina šećera visoka damo veću dozu inzulina ili dijete mora preskočiti prvi obrok (ugljikohidrate) što podrazumijeva kasnije veći oprez. Ako je razina šećera tijekom noći bila visoka, to također korigiramo inzulinom te se djelovanja ujutro mogu preklapati.

Brzi inzulin (R) počinje djelovati za oko pola sata (7:30, vrijeme doručka), jačina djelovanja dostiže maksimum za dva sata (9:00), a zatim mu jačina djelovanja pada sljedeća tri sata (do oko 12:00). S jačinom djelovanja inzulina raste i rizik od događanja hipoglikemije. Spori inzulin (N) počinje djelovati nakon dva sata (9:00), jačina djelovanja dostiže maksimum nakon 4 sata (11:00), a počinje padati nakon 8 sati. Od 9:00 do 12:00 djelovanje N i R inzulina se preklapa.

 

Obrok

E. obrok ugljikohidrata, ako je sve uobičajeno i u normalnim razinama, treba uzeti oko 7:30, oko 9:30 i 11:30. Dakle prije početka nastave, prema rasporedu zvona nakon 2. sata u vrijeme velikog odmora te nakon 4. sata. Uobičajeni E. obrok ugljikohidrata sadrži oko 15 g ugljikohidrata (npr. jedna srednje velika jabuka ili kruška ili nektarina, tri smokve, dvije datulje, 15 zrna grožđa, 120g ananasa, 100 do 125 g bobičastog voća, 190 g lubenice, 100 g dinje itd.). E. ne jede… zbog …

Obrok koji „ne sadrži“ ugljikohidrate (npr. svježe povrće, orašasti plodovi) dijete može uzeti u bilo koje vrijeme. Iznimno u slučaju hipoglikemije prvo je potrebno podignuti razinu šećera koncentriranim ugljikohidratima, odnosno prije dostizanja normalne razine šećera u krvi ne unositi drugu hranu koja bi mogla usporiti apsorpciju šećera.

U slučaju da je taj dan primio veću dozu inzulina, to treba uzeti u obzir. Rizik od hipoglikemije i hiperglikemije uvijek postoji no ako je pojačani upozorit ćemo učiteljicu prilikom dolaska.

Obrok: ako Emil nema potrebe za ugljikohidratima jest će orašaste plodove ili neku drugu namirnicu koju pripremimo i donesemo, a ne sadrži ugljikohidrate. Takve namirnice može jesti koliko želi i kada želi (osim u slučaju hipoglikemije). U slučaju potrebe za ugljikohidratima može pojesti voćku gdje će količina ovisiti o potrebi za ugljikohidratima.

 

Hipoglikemija i hiperglikemija

Znakovi hipoglikemije kod E.:

U normalnoj situaciji E.l (od navršenih 5 god) osjeti hipoglikemiju te je izražava „trebamo mjeriti šećer“, „nije mi dobro“, „ide mi vruće – hladno“ ili sl. Može ga zbuniti situacija gdje mu je hladno ili vruće ili neka nelagoda koju ne zna protumačiti.

U igri može „zaboraviti osjetiti“ hipoglikemiju pa ga ponekad treba podsjetiti da osjeti je li sve u redu: „kakav je šećer?“, „jesi dobro?“, „je li sve u redu?“, „trebaš li izmjeriti šećer?“… Također se može dogoditi da zbog sramežljivosti ili želje za igrom ne želi reći da se ne osjeća dobro.

Hipoglikemiju najčešće prepoznamo po bljedilu što je obično znak da je već jaka hipoglikemija. E. tada zna odustati od svih (mentalnih) aktivnosti i leći jer se osjeća umorno. Zapravo znak može biti bilo kakvo neuobičajeno ponašanje – nervoza, ispadi plača ili bijesa, zijevanje, umor, teturanje, padanje, spoticanje, čudno hodanje (bacanje nogu)… Znalo nam se pak dogoditi da ne pokazuje nikakve promjene.

Hiperglikemiju u većini slučajeva ne prepoznamo.

 

Slučaj hipoglikemije – kako djelovati?

E. uvijek kraj sebe mora imati torbicu u kojoj ima:

 1. set za mjerenje razine šećera u krvi u torbici; sadrži aparatić, kutiju s trakicama, lancetar i rezervne lancete
 2. brzi inzulin Humulin R (proziran, pen u smeđem etuiu plus rezervne iglice)
 3. GlucaGena (u narančastoj kutijici, Emil ima oko …kg)
 4. alkohol
 5. vata
 6. bonboni od grožđanog šećera
 7. suho voće
 8. mobitel

Nakon svakog korištenja sadržaja iz torbice molim neka provjeri je li sve spremljeno kako se ne bi izgubilo.

Ako E. osjeti da mu pada šećer potrebno je ODMAH izmjeriti razinu šećera u krvi da bi se provjerilo i utvrdilo stanje. Mjeriti treba PRIJE davanja hrane! Emil sam zna izmjeriti razinu šećera no ako je slab ili prenervozan bit će mu potrebna pomoć.

 • Rezultati do 3 mmol/l – treba uzeti ODMAH … bombona od grožđanog šećera, malo vode da brže dođe do probavnog sustava, obavezno strogo mirovanje barem 5 min, odnosno dok ne osjeti da je dobro, zatim molim nazvati za daljnje upute jer će mu možda trebati dodatan unos ugljikohidrata kako se hipoglikemija ne bi ponovila.

Bomboni (grožđani šećer) najbrže djeluju na prazan želudac pa dok se ne digne razina šećera ne smije ništa drugo jesti. Masnoće npr. usporavaju djelovanje.

 • Rezultati 3 – 4 mmol/l – treba uzeti suho voće, npr. … datulje ili suhu šljivu ili smokvu, oko … grožđica ili peruanskih jagoda i sl. (što ima u torbici), molim nazvati po potrebi
 • Rezultati 5 – 6 mmol/l – ako se bliži vrh djelovanja inzulina može se korigirati voćem*, molim nazvati po potrebi
  • npr. u slučaju jake fizičke aktivnosti ili procjene

U slučaju da dijete izgubi svijest (nikada se do sada nije dogodilo) te da je provjerom razine šećera kao uzrok potvrđena hipoglikemija treba nazvati i hitnu pomoć te prema uputama što brže dati injekciju GlucaGena (u narančastoj kutijici u torbici, E. ima oko …kg)

Napomena: injekcija se smije dati samo jednom, prilikom i poslije davanja injekcije treba se strogo držati uputa koje dolaze s GlucaGenom

 

Kontrola razine šećera u krvi

Korištenje aparatića za brzo mjerenje glukoze u krvi:

E. sam zna izmjeriti razinu šećera no ako je slab ili prenervozan bit će mu potrebna pomoć.

 1. Dobro oprati i osušiti ruke (ostaci šećera na prstima npr. dati će potpuno netočan rezultat mjerenja)
 2. izvaditi aparatić, pikalicu, pikalica je namještena na jačinu …, pripremiti jednu trakicu
 3. nategnuti pikalicu
 4. otrgnuti komadić vate i malo namočiti alkoholom
 5. odabrati najmanje ispikani prstić i dezinficirati ga alkoholom, dok se prstić suši…
 6. trakicu staviti u aparatić (…), pričekati da se aparatić upali te da se na ekranu pokaže kapljica
 7. namjestiti i prisloniti pikalicu negdje na sredini između nokta i jagodice (sa strane gore) i okinuti pikalicom
 8. važno: pričekati da se pojavi dovoljno velika kapljica krvi, u krajnjem slučaju lagano stisnuti prstić (jako pritiskanje utječe na rezultat mjerenja koji tada neće biti točan, premalu kapljicu aparatić neće moći očitati te će se pokazati greška u mjerenju što znači da cijeli postupak treba ponoviti – a trakica dobivamo puno premalo)
 9. u slučaju da se nije pojavila dovoljno velika kapljica krvi, treba odabrati i dezinficirati drugi prstić te ponovno okinuti pikalicom
 10. provjeriti pokazuje li se na aparatiću kapljica krvi (da se nije ugasio, ako se ugasio trakicu izvaditi pa ponovno umetnuti i pričekati da se pojavi kapljica)
 11. kapljicu krvi odozdo pokupiti dijelom trakice koja je za to namijenjana (sa strane)
 12. ako je sve u redu, na aparatiću će početi odbrojavanje 5 sek te će se pokazati rezultat
 13. zapamtiti rezultat (samo za trenutnu potrebu, aparatić memorira mjerenja) pa izvaditi trakicu koja se baca
 14. sve spremiti nazad u torbicu kako se ne bi izgubilo ili oštetilo.

 

Inzulin

 • Humulin R, brzodjelujući – proziran – koristi se za davanje korekcija
  • Počinje djelovati za pola sata, najjače djeluje za oko 2 sata, djeluje ukupno oko 4 do 5 sati
  • Nalazi se u torbici.
 • Humulin N, dugodjelujući – mutan, potrebno ga je blago pomiješati prije upotrebe

Počinje djelovati za dva sata, najjače djeluje za 4 sata do 8 sati, ukupno djeluje oko 12 sati. Dajemo ga ujutro i navečer.

Davanje inzulina:

U slučaju da se mjerenjem utvrdi hiperglikemija (iznad 12, 16 mmol/l recimo) molim da me nazovete te u slučaju hitnosti date injekciju inzulina kako se djelovanje/korigiranje ne bi nepotrebno odgađalo. Ako je djetetu prije mjerenja već dana korekcija tada je vjerojatno prvo potrebno pričekati razvoj situacije pa nije potrebna dodatna korekcija. Zato se trebamo konzultirati prije davanja.

 • Rezultat oko 12: korekcija s … jedinice inzulina
 • Rezultat iznad 16: korekcija s … jedinicom inzulina

Postupak:

 1. Izvaditi pen iz smeđe kutije, skinuti poklopac te provjeriti je li proziran
 2. Gornji vrh pena okrenuti za pola ili jednu jedinicu i do kraja stisnuti u prazno – to je provjera je li iglica prohodna
 3. Uzeti komadić vate te namočiti alkoholom
 4. Odabrati mjesto davanja inzulina: gornja vanjska četvrt stražnjice, natkoljenica ili vanjski dio nadlaktice te dezinficirati alkoholom
 5. Gornji vrh pena okrenuti na pola ili jednu jedinicu, odnosno prema potrebi i pažljivo skinuti (…) zaštitu s iglice (iglica se kod grubog rukovanja može savinuti, tada je treba zamijeniti, rezervna iglica nalazi se u kutiji s penom, potrebno je odšarafiti nastavak s iglicom te prišarafiti novi tek otvoreni)
 6. Nadignuti malo kožu na odabranom mjestu uboda
 7. Okomito ubosti iglicom i stisnuti gornji vrh pena do kraja, zatim opustiti kužu te držati pen od kožom oko dvadeset sekundi
 8. Polako izvući iglicu iz kože, poklopiti je zaštitnim poklopcem, poklopiti pen i spremiti ga u kutiju u ruksak
 9. Zapisati u informativku kada je i koliko dano inzulina da bi se tijekom popodneva znali dalje ravnati

Molimo da sve osobe koje su u kontaktu s E. budu informirane kako bi pravovremeno mogle prepoznati mogući problem te mu prema potrebi pomoći u očuvanju zdravlja.

 

Kontakt:

Mama …

Tata …

Specijalist pedijatar endokrinolog …”

2 misli o “Upute za školu

 1. Povratni ping: Kolumna: Polazak u školu | SLATKI KAO ŠEĆER

 2. Povratni ping: Upute za školu | Udruga 3L

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s