Upute za odgajatelje

Od ove godine Emil je krenuo u predškolu. Program se provodi dva puta tjedno u vremenu 17 – 19 sati. Nakon razgovora sa zdravstvenom voditeljicom pripremili smo i Upute za odgajatelje koje smo dali u vrtić u nekoliko primjeraka.

Napomena: upute su napravljene prema individualnim potrebama, shemi terapije, prehrane… te vam mogu poslužiti samo kao primjer koji svakako treba prilagoditi

UPUTE ZA ODGAJATELJE/ MEDICINSKU SESTRU

Emil boluje od dijabetesa tipa 1 što je autoimuna bolest. Tijelo mu ne proizvodi hormon inzulin te ga mora nadomiještati terapijom injekcijama – penom (injekcija oblikovana kao olovka, kratka iglica injektira inzulin pod kožu). Terapija je kombinirana dvama inzulinima, inzulinom koji brzo djeluje i dugodjelujućim. Emil je na terapiji humanim inzulinima, Humulinom R i N. Oni djeluju po krivulji, odnosno slabije na početku, imaju vrh djelovanja te opet slabije na kraju. Inzulin pohranjuje glukozu u krvi u stanice te stoga regulira razinu šećera u krvi. Unosom „šećera“ također se korigira razina glukoze u krvi.

Terapija nije prirodan proces te dovodi do hipoglikemija, preniskih razina šećera u krvi, i do hiperglikemija, previsokih razina šećera u krvi. U slučaju hipoglikemije potrebno je brzo reagirati unosom „šećera“ te mirovati, a u slučaju hiperglikemije razina šećera u krvi korigira se davanjem korekcije inzulina, kretanjem i ispijanjem vode u većim količinama. Hipoglikemija je opasno stanje jer organizam, na kraju mozak, gubi energiju i može doći do odumiranja stanica i kome. Dijete u slučaju pada šećera gubi energiju te je sklono i padu te ozljedi. Organizam u većini slučajeva hipoglikemije pokreće obrambeni mehanizam proizvodnje šećera iz jetre te se kao reakcija događa hiperglikemija. U slučaju da se obrambeni mehanizam ne pokrene dijete može izgubiti svijest (nije se još dogodilo) – u tom slučaju ne može svjesno uzeti „šećer“ te mu je potrebno prema uputama dati injekciju GlucaGena i pozvati hitnu pomoć.

Hiperglikemija se može dogoditi i zbog premalo inzulina, previše ugljikohidrata i dr. Hiperglikemija nije opasna u trenutku kada se događa no potiče procese ubrzanog starenja, odnosno vodi komplikacijama dijabetesa (sljepoća, otkazivanje bubrega, oštećenja mozga, amputacije udova…). Stoga je cilj kontrola bolesti, odnosno održavanje razina šećera u krvi što bliže normalnom rasponu razine šećera u krvi (okvirno 4 – 6 mmol/l), svakako ispod 9 mmol/l jer se više razine „čiste“ putem bubrega.

No uz svakodnevni cjelodnevni i cjelonoćni trud i pažnju događa se da razina šećera padne i na 2 mmol/l ili skoči na 20 mmol/l. Razina šećera u krvi ovisi o nizu faktora, predvidljivih i nepredvidljivih: o unosu ugljikohidrata, o glikemijskom indeksu unešenih ugljikohidrata, o unosu inzulina, o apsorpciji inzulina, o osjetljivosti na inzulin (izbor namirnica), o drugim hormonima kao što su adrenalin, kortizol i hormon rasta (situacija, sposobnost nošenja sa stresom), o količini kretanja, o zdravlju i nizu faktora iz okoliša (npr. promjena vremena i sl.). Trenutne razine šećera kontroliramo aparatićem za brzo mjerenje. Mjerimo obavezno prije davanja terapije i drugo po potrebi, ponekad i po desetak puta dnevno. Svakako mjerimo ako sumnjamo na preniske ili previsoke razine šećera. Korekcije uz situaciju ovise o fazi djelovanja inzulina (početak, vrh ili kraj).

Uobičajena terapija (ako nisu potrebne korekcije):

Humulin R (brzi) i N (spori) ujutro oko 8h,

Humulin R (brzi) oko 17h i

Humulin N (spori) oko 22h.

 

Što se događa u razdoblju 17 – 19h:

Ako je sve uobičajeno oko 17h izmjerimo razinu šećera u krvi te damo terapiju inzulina, Humulin R. Ako je razina šećera niska korigiramo je malom količinom ugljikohidrata (odmah ili po procjeni ovisno o djelovanju inzulina). Ako je razina šećera visoka damo veću dozu inzulina što podrazumijeva kasnije veći oprez. Inzulin počinje djelovati za oko pola sata, jačina djelovanja dostiže maksimum za dva sata, odnosno oko 19h. S jačinom djelovanja inzulina raste i rizik od događanja hipoglikemije.

U slučaju da je taj dan primio korekciju inzulina, npr. oko 14h, djelovanje inzulina će se preklapati što treba uzeti u obzir. Rizik od hipoglikemije i hiperglikemije uvijek postoji no ako je pojačani upozorit ćemo odgajatelja prilikom dolaska (kako je dogovoreno s medicinskom sestrom).

 

Obrok: ako Emil nema potrebe za ugljikohidratima jest će orašaste plodove ili neku drugu namirnicu koju pripremimo i donesemo, a ne sadrži ugljikohidrate. Takve namirnice može jesti koliko želi i kada želi (osim u slučaju hipoglikemije). U slučaju potrebe za ugljikohidratima može pojesti voćku gdje će količina ovisiti o potrebi za ugljikohidratima. 

Znakovi hipoglikemije kod Emila:

U normalnoj situaciji Emil (od navršenih 5 god) osjeti hipoglikemiju te je izražava „ide mi vruće – hladno“. Može ga zbuniti situacija gdje mu je hladno ili vruće ili neka nelagoda koju ne zna protumačiti.

U igri može „zaboraviti osjetiti“ hipoglikemiju pa ga ponekad treba podsjetiti da osjeti je li sve u redu: „kako je bubamara?“, „jesi dobro?“, „je li sve u redu?“… Također se može dogoditi da zbog sramežljivosti ili želje za igrom ne želi reći da se ne osjeća dobro.

Hipoglikemiju najčešće prepoznamo po bljedilu što je obično znak da je već jaka hipoglikemija. Emil tada zna odustati od igre i leći jer se osjeća umorno. Zapravo znak može biti bilo kakvo neuobičajeno ponašanje – nervoza, ispadi plača ili bijesa, zijevanje, umor, teturanje, padanje, spoticanje, čudno hodanje (bacanje nogu)… Znalo nam se pak dogoditi da ne pokazuje nikakve promjene.

Hiperglikemiju u većini slučajeva ne prepoznamo.

Slučaj hipoglikemije – kako djelovati?

Ako Emil osjeti da mu pada šećer potrebno je ODMAH izmjeriti razinu šećera u krvi da bi se provjerilo i utvrdilo stanje. Mjeriti treba PRIJE davanja hrane!

Rezultati do 3 mmol/l – dati ODMAH dva bombona od grožđanog šećera (u ruksaku), malo vode da brže dođe do probavnog sustava, obavezno strogo mirovanje barem 5 min, odnosno dok ne osjeti da je dobro, zatim molim nazvati za daljnje upute jer će mu možda trebati dodatan unos ugljikohidrata kako se hipoglikemija ne bi ponovila

Bomboni (grožđani šećer) najbrže djeluju na prazan želudac pa dok se ne digne razina šećera ne smije ništa drugo jesti. Masnoće npr. usporavaju djelovanje.

Rezultati 3 – 4 mmol/l – dati mu suho voće, npr. jednu (ili dvije*) datulju ili suhu šljivu ili smokvu, oko šest grožđica ili peruanskih jagoda i sl. (što ima u ruksaku), molim nazvati po potrebi

Rezultati 5 – 6 mmol/l – ako se bliži vrh djelovanja inzulina može se korigirati voćem, jedna datulja npr., četvrt jabuke, kruške (banane ne konzumira zbog intolerancije na škrob, količina voća ovisi o sadržaju ugljikohidrata u određenoj voćki), molim nazvati po potrebi

* npr. u slučaju jake fizičke aktivnosti ili procjene

 

U slučaju da dijete izgubi svijest (nikada se do sada nije dogodilo) te da je provjerom razine šećera kao uzrok potvrđena hipoglikemija treba nazvati hitnu pomoć te prema uputama što brže dati injekciju GlucaGena (u narančastoj kutijici u ruksaku, Emil ima oko 18kg)

Napomena: injekcija se smije dati samo jednom, prilikom i poslije davanja injekcije treba se strogo držati uputa koje dolaze s GlucaGenom

 

Korištenje aparatića za brzo mjerenje glukoze u krvi:

 1. Dobro oprati i osušiti ruke (ostaci šećera na prstima npr. dati će potpuno netočan rezultat mjerenja)
 2. izvaditi aparatić, pikalicu, pikalica je namještena na jačinu 4, otvoriti jednu trakicu
 3. nategnuti pikalicu
 4. otrgnuti komadić vate i malo namočiti alkoholom
 5. odabrati najmanje ispikani prstić i dezinficirati ga alkoholom, dok se prstić suši…
 6. trakicu staviti u aparatić (plavo gore, crne crtice idu u aparatić) i pričekati da se aparatić upali te da se na ekranu pokaže kapljica
 7. namjestiti i čvrsto prisloniti pikalicu negdje na sredini između nokta i jagodice (sa strane gore) i okinuti pikalicom
 8. važno: pričekati da se pojavi dovoljno velika kapljica krvi, u krajnjem slučaju lagano stisnuti prstić (jako pritiskanje utječe na rezultat mjerenja koji tada neće biti točan, premalu kapljicu aparatić neće moći očitati te će se pokazati greška u mjerenju što znači da cijeli postupak treba ponoviti – a trakica dobivamo puno premalo)
 9. u slučaju da se nije pojavila dovoljno velika kapljica krvi, treba odabrati i dezinficirati drugi prstić te ponovno okinuti pikalicom
 10. provjeriti pokazuje li se na aparatiću kapljica krvi (da se nije ugasio, ako se ugasio trakicu izvaditi pa ponovno umetnuti i pričekati da se pojavi kapljica)
 11. kapljicu krvi odozdo pokupiti sredinom trakice koja je za to namijenjana
 12. ako je sve u redu, na aparatiću će početi odbrojavanje 5 sek te će se pokazati rezultat
 13. zapamtiti rezultat pa izvaditi trakicu koja se baca
 14. sve spremiti nazad u torbicu i u ruksak kako se ne bi izgubilo ili oštetilo 

Inzulin:

Humulin R, brzodjelujući – proziran – koristi se za davanje korekcija

Počinje djelovati za pola sata, najjače djeluje za oko 2 sata, djeluje ukupno oko 4 do 5 sati

Nalazi se u ruksaku

Humulin N, dugodjelujući – mutan, potrebno ga je blago pomiješati prije upotrebe

Počinje djelovati za dva sata, najjače djeluje za 4 sata do 8 sati, ukupno djeluje oko 12 sati

 

Davanje inzulina:

U slučaju da se mjerenjem utvrdi hiperglikemija (iznad 16 recimo) molim da me nazovete te u slučaju hitnosti date injekciju inzulina kako se djelovanje/korigiranje ne bi nepotrebno odgađalo. Ako je djetetu prije dana korekcija tada je potrebno pričekati razvoj situacije pa nije potrebna dodatna korekcija. Zato se trebamo konzultirati prije davanja.

 

Rezultat oko 16 do 19: korekcija s pola jedinice inzulina

Rezultat oko i iznad 20: korekcija s jednom jedinicom inzulina

Postupak:

 1. Izvaditi pen iz smeđe kutije (u ruksaku), skinuti poklopac te provjeriti je li proziran
 2. Gornji vrh pena okrenuti za pola ili jednu jedinicu i do kraja stisnuti u prazno – to je provjera je li iglica prohodna
 3. Uzeti komadić vate te namočiti alkoholom
 4. Odabrati mjesto davanja inzulina: gornja vanjska četvrt stražnjice, natkoljenica ili vanjski dio nadlaktice te dezinficirati alkoholom
 5. Gornji vrh pena okrenuti na pola ili jednu jedinicu, odnosno prema potrebi i pažljivo skinuti (lila) zaštitu s iglice (iglica se kod grubog rukovanja može savinuti, tada je treba zamijeniti, rezervna iglica nalazi se u kutiji s penom, potrebno je odšarafiti nastavak s iglicom te prišarafiti novi tek otvoreni)
 6. Nadignuti malo kožu na odabranom mjestu uboda
 7. Okomito ubosti iglicom i stisnuti gornji vrh pena do kraja, zatim opustiti kužu te držati pen od kožom oko dvadeset sekundi
 8. Polako izvući iglicu iz kože, poklopiti je zaštitnim poklopcem, poklopiti pen i spremiti ga u kutiju u ruksak

 

Kontakt:

Mama…

Tata…

Specijalist pedijatar endokrinolog…”

2 misli o “Upute za odgajatelje

 1. Povratni ping: Upute za školu | SLATKI KAO ŠEĆER

 2. Povratni ping: Upute za školu | Udruga 3L

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s